O programie - Dla restauracji, kawiarni, barów, cukierni,

                                   cateringów, hoteli, pensjonatów, gospodarstw

                                   agroturystycznych i ośrodków wczasowych:

 

W Polsce w szybkim tempie rośnie liczba osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Chcąc stołować się poza domem niestety natrafiają na poważną barierę – brakuje miejsc, gdzie mogłyby bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek. Jest to jeden z większych problemów tej grupy osób, znacznie utrudniający ich codzienne życie.

 

MENU BEZ GLUTENU to ogólnopolski program informacyjno–edukacyjny prowadzony przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w celu stworzenia bazy i certyfikacji restauracji i kawiarni przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej.

 

 

Cele programu:

 

·         Ułatwienie bezglutenowym konsumentom wyboru restauracji, cukierni, kawiarni, ośrodków wypoczynkowych i innych miejsc w których mogą bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek.

·         Zachęcenie przedstawicieli gastronomii do weryfikacji i przystosowania receptur swoich dań, aby mogli zaoferować bezglutenowym konsumentom bezpieczne dla nich menu.

 

DIETA BEZGLUTENOWA –

DLACZEGO TAK WAŻNA?

ALERGIE

Około 1,5 mln Polaków cierpi na alergie pokarmowe. Część tych osób, ze względu na alergię na pszenicę lub inne zboża, przechodzi na dietę bezglutenową.  Liczba osób z alergią w naszym kraju wciąż rośnie.

 

CELIAKIA

Szacuje się, że 380 tysięcy osób w Polsce (1% społeczeństwa) cierpi na trwałą nietolerancję glutenu – celiakię. Osoby te do końca życia muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową. Często cała rodzina, ze względu na wygodę i bezpieczeństwo chorego, odżywia się bezglutenowo.

 

INNE SCHORZENIA/DOBROWOLNE STOSOWANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ

Jest wiele osób stosujących dietę bezglutenową z innych niż alergia i celiakia powodów (autyzm, nadwrażliwość na gluten, przejściowa nietolerancja glutenu spowodowana np. antybiotykoterapią, rekonwalescencją po zakażeniach układu pokarmowego). Dietę bezglutenową stosują także osoby, które decydują się na nią dobrowolnie.

 

 

DLACZEGO WARTO DOŁĄCZYĆ DO PROGRAMU?

 

·         Osoby na diecie bezglutenowej stanowią w Polsce coraz liczniejszą grupę świadomych konsumentów.

·         Niewielkim kosztem można zmienić swoją restaurację/ kawiarnię/pensjonat itp. w miejsce przyjazne osobom bezglutenowym – wystarczy zaoferować im możliwość zjedzenia bezpiecznego posiłku oraz przejść szkolenie personelu z zakresu diety bezglutenowej (szkolenie przeprowadza uprawniony przedstawiciel Stowarzyszenia). Dzięki temu można do swojego lokalu przyciągnąć nową, wierną grupę klientów, którzy przyjdą ze swoimi znajomymi i rodziną.

·         Stowarzyszenie rekomenduje restauracje i inne obiekty gastronomiczne biorące udział w programie MENU BEZ GLUTENU zarówno wśród Polaków, jak i gości z zagranicy, którzy planując podróż do Polski pytają nas o to, gdzie mogą bezpiecznie zjeść.

·         Program oferuje wymierne korzyści zarówno restauratorom, jak i ich bezglutenowym gościom.

 

 

 

PRZYŁĄCZ SIĘ – TO PROSTE!

 

1. Zgłoś chęć przystąpienia do programu – skontaktuj się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, poprzez formularz: http://menubezglutenu.pl/zglos-lokal.

2. Otrzymasz od nas wstępne informacje w jaki sposób należy prowadzić bezpieczną bezglutenową kuchnię. Nasze materiały pomogą ocenić czy możliwe jest prowadzenie kuchni bezglutenowej w obiekcie, który reprezentujesz. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości dotyczących tej oceny służymy pomocą i radą.

3. Uprawniony przedstawiciel Stowarzyszenia odwiedzi Twoją restaurację/kawiarnię, aby ocenić zgodność przygotowań z przedstawionymi kryteriami oraz przeprowadzi szkolenie całego personelu.

4. Restauracji/kawiarni zostanie przyznany stosowny certyfikat oraz prawo do używania logo MENU BEZ GLUTENU.

5. Stowarzyszenie będzie w stałym kontakcie z restauracją. W razie wątpliwości służymy pomocą i odpowiadamy na wszelkie pytania.

 

 

Program MENU BEZ GLUTENU jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni i firm cateringowych itp., działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne.

Aktualny wykaz miejsc, oznaczonych naszym niebieskim logo, znajduje się na stronie głównej: http://menubezglutenu.pl/ . Aby znaleźć lokal w danym województwie, należy kliknąć w określony obszar na mapce.

 

WAŻNE – pamiętaj, że dieta bezglutenowa jest lekiem, a gluten jest niebezpieczny dla osób chorych, które go nie tolerują. Przystępując do programu MENU BEZ GLUTENU zobowiązujesz się ZAWSZE ściśle przestrzegać reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków, podpisując stosowne zobowiązanie.

Odpowiedzialność za błędy podczas przygotowywania posiłków bezglutenowych ponosi wyłącznie restauracja.

 

O STOWARZYSZENIU

 

·         Jesteśmy największą ogólnopolską organizacją wspierającą osoby na diecie bezglutenowej. Działamy w kilkunastu miastach. Naszą misją jest upowszechnianie wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej, tak aby Polska stała się krajem przyjaznym osobom bezglutenowym i aby ich życie stało się łatwiejsze.

·         Jesteśmy członkiem AOECS - Association of European Coeliac Societies (www.aoecs.org), organizacji zrzeszającej europejskie stowarzyszenia celiaków.

·         Więcej o naszej działalności można przeczytać na stronie Stowarzyszenia: www.celiakia.pl

·         Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego Nasz numer KRS: 0000 2737 81.